Wpisy z tej samej Kategorii

Szaszłyki z kurczaka

Napisany przezKami

Szaszłyki z kurczaka

Na patyk nadziać można mięso każde, tylko nie każde będzie dobrze smakować… Właśnie dlatego unikam szaszłyków drobiowych, to mięso po pieczeniu jest dość suche. Co robić zaś gdy moc przemożna nas weźmie na szaszłyki a w lodówce majaczą tylko zwłoki kurczacze?Bez boczku się nie obejdzie, ważne aby przy nadziewaniu sąsiadował z kurczakiem a z drugiej strony niech kurczaka przytula cebula. Pomiędzy dla koloru wtranżoliła się papryka. Wszystko pięknie nadziałam na namoczone wcześniej patyczki, dzięki czemu po upieczeniu nie ma problemu ze ściągnięciem obiadu z patyka. Zatem dziś przepis na szaszłyki drobiowe.

Składniki:

2 cycki kurczacze,

boczek – u mnie mocno wędzony,

2 papryki,

3 małe cebule,

przyprawy do marynaty (u mnie papryka ostra, czosnek tymianek sól)

  Cycki kurczacze kroimy na kawałki ok. 3x 3 cm, boczek kroimy w plastry podobnej wielkości. Całość marynujemy przynajmniej godzinę w papryce, czosnku i np. tymianku nie zapominając o odrobinie soli cebulę w grube krążki a paprykę. Patyczki moczymy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w grube plastry a paprykę w kawałki 3×3 cm. Zaczynamy nadziewanie od boczku później kurczak, cebula i papryka i tak do końca patyczka. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach, warto dodać do piekarnika ziemniaki pokrojone w ósemki, posypane solą i tymiankiem. I już i pycha J



1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

/>

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>